Hepimizin ddileği kendimiz ve sevdiklerimiz için sağlıklı bir hayat. Bunun en tememl taşı da temel besinimiz olan sağlıklı ve temiz su.
Hepimiz musluklarımızdan akan suyun içilemez olduğunun farkındayız, hatta arıtılmamış suyun tehlikeleri konusunda sürekli bilgileniyoruz. Sadece bu basit ama önemli konular bile bizleri damacana ve / veya pet şişe su kullanımına yönlendiriyor olabilir.
Peki acaba sağlığımızı korumanın doğru yolu bu mu? Bu yolla sağlıklı ve temiz suya erişebiliyor muyuz? Bu konuda haberler hiç de iç açıcı değil.
Sağlığınızı korumak için tercih ettiğiniz bu yol da ambalajları nedeniyle siz ve sevdikleriniz için oldukça tehlike içeriyor olabilir.
Önce fark etmemiz gereken ana konu satın aldığımız hazır suyun kaynağından emin miyiz? 2020 yılı en iyi 10 su markası araştırmasında, piyasada iyi bilinen pek çok markanın olmaması eminiz sizi şaşırtacaktır.
Peki, sağlıklı su adına tercih ettiğimiz pet şişe suyun olası zararları konusunu inceleyelim.
BPA, Uzak Durulması Gereken Tehlike
Eğer ekstra yüksek maliyetlere katlanarak cam şişede satışa sunulan hazır su almıyorsanız (ki burada da suyun kalitesi devreye giriyor) piyasada yer alan hazır su şişelerinin ve damacanalarının çoğu plastikten üretilir. Bu plastik ambalajların içeriğinde sağlığımız için çok önemli bir tehdit oluşturan, bisphenol A (BPA) bulunabilir. Şişeler güneş ışığına maruz kaldıklarında veya ısı kaynaklarından korunmadıklarında şişe hammaddesi bileşeninde bulunan BPA suya karışabilir ve sağlığınız için ciddi tehdit oluşturabilir. Tıbbi araştırmalar, BPA’nın, kanser, obezite, diyabet, kısırlık gibi hastalıklara sebep olmanın yanı sıra salgı bezlerinin görevlerini yerine getirmesini de engellediğini göstermektedir.
BHPF de Sağlığınızı Tehdit Ediyor
BPA’nın sağlığına zararlı olduğu artık toplumun geniş bir kesimi tarafından biliniyor ve BPA’lı ambalajlara alternatif olarak BPA’sız şişeler tercih edilebiliyor.
Fakat içeriğinde BPA bulundurmayan ambalajlar da flören 9 bisfenol (BHPF) maddesi içerebiliyor ve bu madde de sağlığımız için oldukça tehlikeli!
Yapılan araştırmalar; suyun içerisine karışan BHPF’nin, vücuda girdiği durumda östrojen hormonunu taklit edebildiğini ve hamilelikte düşük oranını artırabildiğini göstermektedir3.
Şişe İçinde Bekleyen Su, Bakteri Üretebiliyor
Ev, ofis ve işyerlerimizde, sağlıklı su ihtiyacımızı karşılamak için pet şişe hazır sular yerine 19 litrelik damacana su tüketiyor olabilirsiniz.
Şimdi de damacana su konusuna bir bakalım. Satın aldığınız bu damacanalar, suya salınım yapma ihtimali olan BPA ve BHPF maddeleri içerebilmelerinin yanı sıra, (ki bu sebeple sınırlı kullanım tekrarı gerektirmektedir ve aldığımız damacananın ne kadar kullanıldığını ve hangi şartlarda sterilize edildiğini bilmemiz de mümkün değildir.) sağlığımız için tehdit oluşturan bakterilerin üremesi için de uygun bir ortam oluşturabilir.
Yapılan araştırmalar; damacana içerisinde oluşabilen bakteri kolonilerinin, şişe açıldıktan tüketilene kadar ciddi oranda ürediğini göstermektedir. Bu bakterilerin artış oranı ise soğuk alanlara kıyasla, oda sıcaklığında daha da yükselir4.
Plastik şişe içeriklerinde olabilecek ya da oluşabilecek tehditleri anlatıp, esas kendisi tehdit olan plastikten bahsetmemek yazımızı eksik bırakacaktır. Laboratuvar testleri bize gösteriyor ki, bazı plastik hazır su şişeleri içerisinde mikroplastik parçacıklar var olabilmektedir. Bu mikroplastik parçacıkların suların paketlenme işlemi sırasında suya karıştığı öngörülebilir.5
Yani aslında, bir ihtimal de olsa plastik ambalajlı su içmek ne yazık ki plastik tükettiğiniz anlamına gelebilir.
Plastikten Doğanın ve İnsanın Gördüğü Zarar Döngüsü
Genellikle sağlıklı su olarak bilinen ve Pet şişelerde satılan hazır suları tüketerek sadece bizim zarar görmediğimiz maalesef yadsınamaz bir gerçek. Yukarıda anlattığımız insana yönelik tehditler dışında plastik ambalajların doğaya dolayısıyla dünyamıza da zararı oldukça fazla. Öyle ki; plastik ambalaj tüketiminin büyük bir bölümünü kapsayan pet şişeler, kullanıldıktan sonra geri dönüşüm dönüsüne girmesi için ayrılmak yerine çöpe ve hatta maalesef doğaya atılmaktadır. Bu şartlar altında plastik ambalajlar bileşenlerinde bulunan zararlı maddeler nedeniyle toprağı ve yer altı sularını zehirleyebilecek etkiler gösterebilir.
Bu durum, hem dünyamızı paylaştığımız hayvanları hem de bitkileri etkileyebilir.
![Pasifik okyanusunda yer alan çöp adası, sağlıklı ve temiz su için plastik ve pet şişeden su içmenin dünyamıza etkilerini bize gösteriyor.](https://suylagelensaglik.com/wp-content/uploads/2021/05/Pasifik-Okyanusu-Cop-Adasi.jpg)
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf Pasifik Okyanusunda bulunan ve ülkemizin yaklaşık iki katı büyüklüğünde olan çöp adasına ait. Sizce bu adanın ne kadarı plastik atıklardan oluşuyor. Bu sorunun cevabını biz de bilmiyoruz fakat, okyanuslara karışan plastikler deniz canlıları tarafından tüketilebilir ve hem onların sağlığına hem de tükettiğimiz deniz canlıları nedeniyle bize zarar verebilir.
Unutulmaması gereken önemli bir konu da plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra tamamen çözülmesi gerçekleştiğidir.
Bu süreç plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreler gerektirmektedir.
Hem Sağlığımızı Hem Doğayı Korumak İçin Çözüm:
Su Arıtma Cihazları
Umarız plastik ambalajlı hazır su tüketiminin sağlığımız ve dünyamız için oluşturduğu tehlikeler konusunda biraz da olsa farkındalık yaratabilmişizdir.
Sorularınızı duyar gibiyiz. “İyi de o zaman temiz ve sağlıklı suya nasıl ulaşacağız?” İşte burada biz sizler için çözüm oluyor ve sizi Pure Health Su Arıtma Sistemleri ailesine davet ediyoruz. Artık sizlerin beğenisine sunduğumuz dört farklı su arıtma cihazımız ile musluk suyunuzu güvenle arıtıp içebilirsiniz! Evinizin konforunda el değmemiş, temiz ve sağlıklı taze su için sayfamızdaki ürünleri inceleyebilir ve detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Pure Health Su Arıtma Sistemleri satış ve satış sonrası servis hizmetleri garantisiyle siz de evinizin konforunda kaynak suyu tadında suya, her bütçeye uygun ödeme koşullarıyla sahip olabilirsiniz.
Kaynakça
1. Bisphenol A: Food Exposure and Impact on Human Health
Susana Almeida António Raposo Maira Almeida‐González Conrado Carrascosa
2. SYNTHETIC POLYMER CONTAMINATION IN BOTTLED WATER
Sherri A. Mason, Victoria Welch, Joseph Neratko
3. Fluorene-9-bisphenol is anti-oestrogenic and may cause adverse pregnancy outcomes in mice
Jianying Hu
4. Bottled Water. How Safe Is It?
Sean D. Raj
5. SYNTHETIC POLYMER CONTAMINATION IN BOTTLED WATER
Sherri A. Mason, Victoria Welch, Joseph Neratko